Burn-out, stress- en spanningsklachten

Wat heb ik als ik een burn-out heb?

Een burn-out is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal klachten die ontstaan door een combinatie van factoren. Dat wil zeggen dat een 1 op 1 stapeling van zaken hebben geleid tot de burn-out. In sommige gevallen is dat iets wat al heel lang speelt, in andere gevallen gebeurt er iets waardoor de druppel de emmer doet overlopen.

Mensen met een burn-out ervaren dat ze niet meer aan kunnen wat hen voorheen wel lukte. Het begint met vaker ziek voelen, vermoeid zijn en ‘uit je hum’ raken. Langzaamaan lijkt dat te verergeren naar altijd moe zijn, pijn hebben, snel in de stress schieten en uit balans raken. Ook heerst er een gevoel van onbegrip want een burn-out raakt ook de omgeving, zoals gezin en werk. Vaak omschrijven mensen het als ‘ik voel me vastgedraaid’ of ‘uitgeput’ of ‘ik voel dat alles te veel is en dat mijn lijf op de rem staat’.

Burn-out door lange overbelasting

Lang overbelasten, zowel fysiek als mentaal, eist op een gegeven moment zijn tol. Je lijf protesteert en mentaal lijd je daar onder. Ongetwijfeld voel je de druk van jezelf en je omgeving om “weer gewoon aan de slag te gaan”. Wij zien in de praktijk dat dit soms even goed gaat, maar uiteindelijk geen oplossing biedt.

Wat dan wel? Het is een moeilijk zet, maar alleen met hulp voor je burn-out kan er verandering plaats vinden. Met onze behandeling richten wij ons op verschillende zaken: we gaan met je in gesprek over wie je bent, hoe de situatie zo gekomen is en wat je wil. Hierbij betrekken we ook een eventuele werkgever. We maken samen met jou een schema om weer energie te krijgen en grip te krijgen over je mentale welbevinden. Middels verschillende individuele- en groepssessies leer je meer over jezelf, je belasting, je gedrag en daarmee de valkuilen.

Behandeling voor een burn-out

Onze behandeling is op maat, dus geheel afgestemd op jouw situatie. Gemiddeld zijn na 10 tot 14 weken je energie, conditie, zelfinzicht, het juiste dagritme en de controle over je mentale welbevinden terug. Dat betekent niet dat je er dan bent, want de handvatten die je krijgt zijn voor het leven. Na een programma heb je het gevoel de dag positief te kunnen beginnen, plezier te halen uit werk en geleerd te hebben eigen grenzen en behoeftes te bewaken. Met de nazorg die wij bieden, gaan we voor een duurzaam herstel.

Heb je vragen? Twijfel je? Laat je goed informeren: neem hier vrijblijvend contact met ons op.