Angst & paniek

Wat is angst?

Angst is een gevoel dat je helpt te reageren wanneer er bijvoorbeeld gevaar dreigt. Je komt dan in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt, spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling versnelt. Plotselinge en hevige angst noemen we paniek. Meestal is een gevoel van angst of paniek van korte duur. Het is in principe een normale reactie op een lastige situatie. Het maakt je extra alert en bereidt je zo voor op een mogelijk gevaarlijke situatie. Wanneer angst regelmatig voor komt, langer aanhoudt, heviger is en niet meer in verhouding staat tot dat waar je bang voor bent, is er sprake van angstklachten.

Wat is een angststoornis?
Veel mensen met angstklachten schamen zich onnodig. Maar liefst één op de vijf mensen lijdt in zijn of haar leven aan een angststoornis. Bij een angststoornis of fobie is de angst heviger en staat deze niet meer in verhouding tot dat waar je bang voor bent. Ook blijft angst langer bestaan en is het gevoel voortdurend op de achtergrond aanwezig waardoor het je belemmert in je dagelijks leven. Werken gaat niet of nauwelijks, sociale contacten of dingen doen waar je blij van wordt gaan moeizaam. Misschien hou je het goed verborgen voor je omgeving, of ben je ziekgemeld omdat het je dagelijks functioneren heeft beïnvloed.

Behandeling
Vaak zijn er naast angst meer klachten aanwezig. Het is daarom belangrijk de klachten voor jezelf te erkennen en hulp in te schakelen. Wij bieden een maatwerk programma dat we geheel op jouw situatie afstemmen. Zo kan je controle krijgen over angst gedachtes, gaan we samen aan de slag zodat je geen situaties meer hoeft te vermijden en leer je meer over waardoor de angstklachten in jou worden aangewakkerd. Fysiek opbouwen, leren voelen en luisteren naar je lichaam en controle krijgen over je handelen staan daarbij centraal.

Heb je vragen of twijfels, neem hier contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.